Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η σεξουαλική κακοποίηση στην παιδική ηλικία αυξάνει τις πιθανότητες δύσκολης εγκυμοσύνης, δείχνει έρευνα του πανεπιστημίου της Χάιφα, στην οποία συμμετείχαν 1830 έγκυες γυναίκες και εξέτασε την πιθανότητα η σεξουαλική κακοποίηση που βίωσαν γυναίκες στην παιδική τους ηλικία, να προκάλεσε την «επανάληψη του τραύματος» κατά τη διάρκεια της επιθυμητής εγκυμοσύνης.
Οι συμμετέχουσες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες υψηλού και χαμηλού κινδύνου κι έπειτα σε τρεις μικρότερες ομάδες: στην 1η ομάδα συμμετείχαν οι γυναίκες που υπήρξαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης κατά την παιδική τους ηλικία, στη 2η ομάδα οι γυναίκες που βίωσαν άλλου είδους τραυματική εμπειρία ως παιδιά και...

στην 3η ομάδα συμμετείχαν οι γυναίκες που δεν είχαν βιώσει κάποιο προφανές τραύμα.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας πως οι γυναίκες που είχαν κακοποιηθεί στην παιδική τους ηλικία σε σχέση με γυναίκες που δεν είχαν βιώσει κάποιο προφανές τραύμα στο παρελθόν είχαν σοβαρότερη κατάθλιψη και περισσότερα μετατραυματικά συμπτώματα, με κυριότερα, σύμφωνα με τους ειδικούς, την αποσύνδεση και την αποφυγή. Όσο σοβαρότερη η σεξουαλική κακοποίηση ήταν, τόσο ισχυρότερος ο συσχετισμός μεταξύ των μετατραυματικών συμπτωμάτων και της κακής σωματικής υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Ακόμα κι όταν μια γυναίκα ξεκινά μια εγκυμοσύνη εκούσια και χαρούμενα, το σώμα μοιάζει να συνδέει τη σεξουαλική πράξη που προκάλεσε την εγκυμοσύνη με την τραυματική εμπειρία, προκαλώντας αρνητικά συναισθήματα, που μπορεί να εκφραστούν με σωματικά και γυναικολογικά προβλήματα.
Όπως τόνισαν οι ειδικοί, τα γυναικολογικά προβλήματα ίσως είναι η σωματική εκδήλωση του παιδικού τραύματος σεξουαλικής κακοποίησης. Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν σημαντική πρακτική εφαρμογή στους γυναικολόγους και στους ιατρούς γενικότερα.
Πρέπει να αναγνωρίσουμε και να διαχειριστούμε τη ψυχολογική κατάσταση των εγκύων-θυμάτων παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε πως εφόσον και η ίδια η εξέταση μπορεί να επαναφέρει στη μνήμη και να «επαναλάβει» το τραύμα, ειδικά εκπαιδευμένη ομάδα θα έπρεπε να προσφέρει ένα ασφαλές περιβάλλον και ψυχολογική βοήθεια.

Πηγή: Medical News Today



Το άρθρο επιμελήθηκε η Ε. Ελευθερίου, Ψυχοθεραπεύτρια-Κλινική Θεραπεύτρια Σεξουαλικών Διαταραχών, συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, http://www.andrologia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: